Парк давньоруського періоду

На основі наукових даних під Києвом планують відтворити Княже місто V—XІІІ ст.ст.
У с. Копачів Обухівського району Київської області (за 34 км від Києва) провадиться будівництво парку “Київська Русь”. Це буде не звичайний музейний комплекс, а справжнє місто з вулицями, церквами, ярмарками та городянами, в якому з максимальною достовірністю буде відтворено атмосферу стародавнього Києва. Будівельні роботи планують завершити до Євро–2012, а для своїх перших відвідувачів парк відкритий уже зараз.
До парку “Київська Русь” ми потрапляємо через дерев’яні ворота із двома вежами. За воротами на нас чекає група справжніх скоморохів, які радісно зустрічають кожного відвідувача. За кілька хвилин ми повністю поринаємо в атмосферу Давньої Русі.
Ось вулицею пройшов загін лицарів у кольчугах та шоломах на чолі з воєводою. Між відвідувачами парку у веретищі босоніж сновигає середньовічний жебрак. Раз у раз у натовпі ми помічаємо справжніх жителів цього міста — воїнів, ремісників, дівчат-слов’янок, дітей у довгих свитках і навіть князя.
Усі вони поводяться цілком природно і зовсім не грають. Бо для учасників українських клубів історичної реконструкції це справжнє життя. За глибоким ровом і високим валом, на місці будівництва майбутнього Дитинця, розташувався наметовий табір, де й живуть реконструктори давнього Києва.
Увесь їхній побут відтворює життя древніх слов’ян. Навіть їжу дівчата готують винятково так, як це робили в давнину. Замість картоплі, помідорів і ковбаси на обід у них — ячмінна та пшенична каші, смажене і в’ялене м’ясо.
У парку діє ярмарок виробів з дерева та металу, кераміки, середньовічних прикрас. Гості можуть скуштувати тут страви давньоруської кухні й поспостерігати за театралізованим дійством, що розгортається на центральній сцені.
Ми потрапили на фестиваль “Билини древнього Києва IX—XI ст.ст.”, що проходив 28—29 серпня у парку “Київська Русь”. Сюди з’їхалося понад 500 богатирів‑реконструкторів з України, Росії, Білорусі, Польщі та Франції. Крім того, життя Давньої Русі відтворювали музиканти, вчені й навіть каскадери.
У рамках фестивалю науковці та представники громадськості провели круглий стіл, присвячений історії Київської Русі, на якому було відзначено, що такий ландшафтний парк є унікальним для всього пострадянського простору. Доктор історичних наук, співробітник Інституту археології РАН професор Анатолій Кірпічніков (Росія) підкреслив, що цей проект адресовано всім верствам суспільства і здійснюється для того, щоб “вирвати людей з мороку історичного невігластва”. Адже багато хто, особ­ливо молодь, не знає нашої великої дванадцятивікової історії.
Під час фестивалю гості парку стали глядачами інсценізації древніх билин, створених за мотивами історичних літописів.
Розповідь про історію стольного града розпочалася військово‑історичною виставою “Як Київ Києвом став”. Глядачі перенеслися в апостольські часи й побачили, як святий апостол Андрій Первозваний ставить хрест на Київських горах. Перед нами розгорталися історичні події, пов’язані з іменами князя Кия, першого християнського правителя Аскольда, “віщого” Олега та святого Володимира.
Билина “Як Володимир Ясне Сонечко собі воєводу вибирав” привернула особливу увагу відвідувачів парку. Адже на поле біля сцени вийшли справжні руські витязі, щоби помірятися силами у чесному бою.
Між гостями та учасниками свята можна було помітити автора проекту “Парк «Київська Русь»”, президента благодійної організації “Слов’янський фонд” Володимира Янченка. Він не приховував своєї радості й розповів “Церковній православній газеті” про своє дітище.
“Суть нашого проекту — відтворити образ Київського Дитинця V—XIII ст.ст. Показати розвиток духовної культури, як ми прийшли до єдиного Бога і що це дало. Представити історію розвитку архітектури від невеличких теремків до величних палаців у візантійському стилі та церков. Розповісти, чому стародавній Київ — це дійсно наш Єрусалим. Адже звідси почався розвиток Православ’я на Євразійському континенті”, — поділився Володимир Янченко.
На запитання про те, чи співпрацюватимуть творці парку з Церквою, без якої немислима Давня Русь, автор проекту відповів: “Звичайно, як же без неї. Під час свого візиту до України патріарх Кирил назвав Київ нашим Єрусалимом. І я зрозумів, що наші однодумці знаходяться насамперед у Церкві. Адже Русь того часу була християнською, і люди завдяки цьому виживали і спасалися. І Київ без церков — це не Київ. Це зрозуміло як «Отче наш»”.
У парку, на території площею десять гектарів планується відтворити Київський Дитинець у масштабі 1:1. У тому числі й найдревніші православні храми столиці Київської Русі — Десятинний, святителя Василія Великого, Янчин монастир та ін. Творці вірять, що після завершення будівництва парк “Київська Русь” стане туристичною перлиною України і прийматиме на рік до 3 млн відвідувачів з усього світу.
А поки що парк відкрито для відвідувачів по суботах і неділях від 10.00 до 18.00. Квиток для дорослих коштує 30 грн., для школярів, студентів та пенсіонерів — 15 грн. (дітям до семи років — безкоштовно). Доїхати туди можна на маршрутному таксі від станції метро “Видубичі” (зупинка біля супермаркету “Фуршет”) за 20 грн.
Додаткова інформація про парк “Київська Русь” — на сайті parkkyivrus.com

1 комментарий:

  1. Дивна дела Твоя Господи!!
    Спасибо за то, что есть Ваш сайт. Есть возможность читать свежие новости и духовные статьи.

    ОтветитьУдалить